Lapin reissu

20150807_193909

Viikonloppuna tuli pyörähdettyä useamman päivän reissu lapissa. Matkaan suunnattiin jo perjantaina aamupuoleen ja ajelimme Jasminin kanssa Kemijärvelle. Illan aikana kävimme jo Pyhällä ilmoittautumassa tunturipuolikkaalle ja lisäksi verryteltiin pitkän istumisen jälkeen jalkoja tutustuen kisareitin alkuosaan.

Lauantaina oli vuorossa tunturipuolikas ja startit olikin jo heti yhdeksän jälkeen aamulla. Viimehetken valmistautuminen kisaan sujui ihan mukavasti, mitä nyt hieman lyhyeksi jäi edellisyön unet. Muuten kisasta ei suurempia odotuksia ja tavoitteita ollut, kun juoksua ei ihan valtavan paljon kesäisin kerry polvivaivojen takia, vaan reeneistä iso osa koostuu muista liikuntamuodoista.

Reitti osoittautui heti alusta lähtien todella haastavaksi ja vaihtelevaksi. Alkuosa sisälsi runsaasti jyrkkiä portaita sekä pitkospuita. Siinä jäinkin hieman pussiin, kun ohitukset kapeilla portailla olivat todella hankalia. Mutta ehkä toisaalta ihan hyvä, että vauhti oli alussa todella hidas. Portaiden jälkeen alkoi lyhyt pururataosuus, jossa saikin sitten kiihdyttää mukavasti vauhtia. Helppoa pätkää ei kauaa kestänyt, vaan pian lähdettiin nousemaan kivikkoisia polkuja pitkin. Välillä reitti muuttui märäksi ja suomaiseksi. Nousua jatkui ensimmäiselle juomapaikalle saakka, eikä se tosin siihenkään loppunut vaan muuttui juomapaikan jälkeen vielä jyrkemmäksi ja kivikkoisemmaksi. Toiselle juomapaikalle, joka oli samalla kääntöpaikka, laskeuduttiin vaihtelevaa polkua pitkin. Kääntöpaikalta alkoikin pitkä kivikkoinen nousu tunturiin, jota seurasi vielä kivikkoisempi lasku. Tähän saakka matkanteko oli sujunut todella mukavasti, juoksu oli kevyttä ja energiaa riitti hyvin. Laskuosuudella alkoi kuitenkin yllättäen pistää mahaan todella kipeästi, ja matkanteko muuttuikin heti huomattavasti hitaammaksi. Sinnittelin pistoksen kanssa kuitenkin pitkän laskuosuuden tankkauspisteelle ja sitä seuranneen hieman helpomman pätkän. Tämän jälkeen suunnattiinkin jo loppunousuun, eli kohti Kultakeron huippua. Kilometrin mittainen nousu oli niin jyrkkä ja vaativa, että siinä väkisinkin joutui kävelemään, mikä helpotti onneksi pistokseen. Tilalle onnistui kuitenkin tulemaan toinen vaiva, nimittäin pohkeet vetivät kamalaan kramppiin nousun keskivaiheilla. Alas tultiin jyrkkää laskettelurinnettä, mikä oli melkoisen kivuliasta jäykillä pohkeilla. Maali kuitenkin häämötti jo rinteen alaosassa, mikä tsemppasi kivasti. Maalissa oli ihan hyvä olo jalkojen särkyä lukuunottamatta – energiat riitti hyvin koko matkaksi, eikä ollut hirvittävän väsynyt olo.

Loppuaika oli 3.12.55 ja hieman harmitti kolmen tunnin ylitys kun 15 ensimmäistä kilometriä olin sykemittarin kellon mukaan reilusti alle kolmen tunnin vauhdissa. Mutta joka tapauksessa tästä kokemuksesta jäi erittäin positiivinen fiilis, tykkäsin haastavasta ja vaihtelevasta radasta kovasti. Kuormitus vaihteli matkan edetessä koko ajan niin paljon eri maastonkohdissa, ettei polvetkaan päässeet matkan varrella kipeytymään, vaikka sitä ennakkoon jännitin kovasti. Kyllä on kisan jälkeen kovasti ollut mielessä, että ensi vuonna pitää lähteä uudelleen! :)

Kisan jälkeinen päivä oleiltiin Kemijärvellä. Kolotus ja väsymys veivät veronsa, sen päivän reeni oli ihan vain hyvin kevyttä palauttelua. Maanantaina aamusta otimme suunnaksi Rovaniemen. Vaikka jalat olivat vielä kummallakin jonkin verran kipeänä lauantain kisailusta, saimme tehtyä mukavan pidemmän reenin Vaattunkikönkään hienoissa maisemissa. Rovaniemeltä ajelimmekin jo suoraan kotiin. Oli oikein kiva reissu, mukava irtiotto arjesta ja tutuista maisemista.

20150807_192348

Starttiviivaa tsekkailemassa

20150807_193633

Reitin helpompia kohtia heti startin jälkeen

20150807_193355

20150807_192920

Kuvassa oikealla näkyvää laskettelurinnettä juostiin alas juuri ennen maalia

20150808_125641

Hyvä fiilis kisan jälkeen :)

z

Vaattunkiköngäs

20150810_120811_001-001

DSCF3945 20150810_131433(0)-001 20150810_124936 20150810_124021 20150810_121348-002

Saara Loukkola

Saara Loukkola

Iiläinen valjakkourheilija.
Saara Loukkola

Latest posts by Saara Loukkola (see all)

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>